Gamle stedsnavn: Båsen

Skrevet av Jogeir Stokland, april 2021

 

For å starte med slutten på dette innlegget, så er Båsen trolig et stedsnavn med norrøn opprinnelse og et navn som beskrev en god båtplass.

 

Flere har spekulert på hvor navnet Båsløkka kommer fra. Dette er et relativt nytt og vi kjenner opprinnelsen med sikkerhet. For navnet Båsløkka ble gitt til en eiendom skilt ut i 1846.  Da etablerte Tønnes Christensen et småbruk på stedet og låven fra småbruket står der fremdeles, 70 meter opp fra Tangenbrygga på adressen Gamle Tangenvei 2. I tidligere tider var det typisk på Veierland å betegne en mindre del av en større gård for ei løkke, slik som Løkka under Vestgården. Og går vi tilbake til 1800-tallet var det både en Søndre Tangenløkke og en Nordre Tangenløkke, men disse navnene er det bare noen få personer som kjenner i dag. Båsløkka er avledet fra Båsen, og det er et stedsnavn som er mye eldre.

 

Båsen var betegnelsen på området sydover fra Tangen-brygga til eiendommene som i dag har adresser Båsløkka 28 og 30. Baasen finner vi regelmessig som bosted i Stokke kirkebok fra de første nedtegnelsene tidlig på 1700-tallet til litt ut på 1800-tallet. Dette var en husmannsplass under Tangen, noe som framkommer av folketellingen fra 1801. Også i folketellingen fra 1875 blir stedet kalt Baasen, men da hadde det blitt et selveid småbruk. Og her kan jeg skyte inn en liten opplysning om Tilla Båsen. Hun het egentlig Mathilde Martinsdatter og bodde her til hun døde i 1909.

 

Selv om vi ikke har eldre kilder enn hva kirkebøkene forteller, dvs. tilbake til 1730-tallet, så er det gode grunner til å tro at stedsnavnet Båsen er mye eldre.  Da går vi over til kvalifiserte gjetninger. Det er flere steder langs norskekysten som heter Båsvika, og de nærmeste finner vi i Østfold og ved Larvik. Dette er beskyttede viker som var velegnet for å trekke opp båter, og dette er ganske sikkert bakgrunnen for navn som Båsvika og navnet Båsen på Veierland. Det norrøne navnet er baus, altså det samme ordet som bås i en låve der husdyra har sin plass.

De mange bås-navnene ved sjøen viser at dette ordet også ble benyttet i overført betydning som plassen til båter som var trukket opp på land. Og nettopp her hvor vi dag har Tangenbrygga var det naturlig å ha en båtplass også i tidligere tider for å ha kort sjøvei over til fastlandet.

Veierland Velforening