Gamle stedsnavn: Alby

Skrevet av Jogeir Stokland, April 2021

For en måneds tid siden hadde Kaare Kittelsen flere interessante innlegg om gamle stedsnavn på Veierland. Det var veldig inspirerende, og jeg følger opp med en liten serie om stedsnavn fra tiden da det norrøne språket ble snakket på øya. Først ut er navnet Alby.

Alby, eller Aðalbýr som gården het i norrøn språkdrakt, betyr hovedgården og sikter til at dette var den opprinnelige gården som eide hele øya. Beliggenheten ved Albykilen har nok vært ganske lik gjennom hele historien. Gården ligger 10-12 meter over dagens havnivå og stedet ga full oversikt over den beskyttede vika og farvannet utenfor den gangen vannet sto 5-6 meter høyere enn i dag.

Formodentlig ble gården etablert for minst 1500 år siden. Det finnes et gammelt gravfunn fra Veierland som er datert til folkevandringstiden (400-600 e.Kr.). Det var en kvinnegrav som inneholdt en bøylespenne, og nettopp denne spennen gjorde dateringen mulig. I graven fikk kvinnen med seg to leirkrukker, en krumkniv eller sigd og spinnehjul for å spinne ulltråder. Formodentlig tilsier dette at det var helårs bosetning på øya den gang.

Ovalspenne med elefant-ornamenter som er funnet i en vikinggrav på Veierland. Foto: Jogeir Stokland

Ovalspenne med elefant-ornamenter som er funnet i en vikinggrav på Veierland. Foto: Jogeir Stokland

Et annet gravfunn på Veierland kan også stamme fra Alby-gården. Det er fra tidlig vikingtid og dette var også en kvinnegrav. I graven var det en eiendommelig spenne med elefant-ornamenter og denne er datert til første halvdel av 800-tallet med opprinnelsessted i Hedeby i Danmark. I samme grav ble det funnet et skjelett fra en hest, rester av et spyd og noe som kan ha vært en ringbrynje. Dette er virkelig et funn som kan sette fantasien i sving. Ytterligere et vikingtidsfunn er en armring i bronse som ble funnet under pløying av et jorde og rapportert i 1897. De to vikingfunnene er ikke med sikkerhet fra Alby, men det er grunn til å tro det ettersom andre vikingtidsfunn rapportert fra Veierland på 1800-tallet ble spesifikt angitt å være fra Vestgården.

 Navnet Aðalbýr oppsto trolig i forbindelse med den første gårdsoppdelingen på øya. Da ble den opprinnelige gården delt i to med en grense fra Krika-kilen i syd til Vestgårdkilen i nord. Dette skjedde formodentlig en gang rundt år 800, altså ved inngangen til vikingtiden. Før dette er det nærliggende å tenke at gården hadde samme navn som selve øya.