Gamle stedsnavn: Krika

Skrevet av Jogeir Stokland, april 2021

En engelsk sølvpenny fra regjeringstiden til kong Edward I (1272-1307). Denne ble funnet av Kim Eilertsen med metalldetektor på et jorde ved Krika i 2016.

En engelsk sølvpenny fra regjeringstiden til kong Edward I (1272-1307). Denne ble funnet av Kim Eilertsen med metalldetektor på et jorde ved Krika i 2016.

Her har vi enda et stedsnavn på Veierland som er tilnærmet uforandret fra norrøn tid. Det norrøne ordet kriki betegner den innerste kroken i en større bukt. Under vikingtiden sto vannet 4-5 meter høyere enn i dag, og den gang gikk Krikakilen omtrent opp til veien østover mot Oslebakke.

 

Noe senere, en gang under middelalderen, ble det etablert en femte gård på Veierland her ved kriki, og gården fikk dette navnet som beskriver stedet. Krika-gården må ha blitt skilt ut fra Vestgården etter at Tangen-gården var etablert. For hadde rekkefølgen vært omvendt ville nok Krika-gården fått en større utstrekning.

 

Fra slutten av 1300-tallet har vi en skriftlig kilde som indirekte dokumenterer eksistensen av Krika-gården. I 1398 ble Vesgården gitt i gave til kirken i Tjølling og forble kirkelig eiendom fram til 1800-tallet. Siden Krika var selveid gård på slutten av middelalderen betyr det at den må ha vært skilt ut før 1398.

 

Det er ikke mye vi vet om livet på Veierland under middelalderen, men for fem år siden ble det gjort et interessant arkeologisk funn på Krika. På den nypløyde åkeren like nord for veien mot Oslebakke fant Kim Eilertsen en engelsk sølvmynt fra regjeringstiden til kong Edward I (1272-1307). Hvordan havnet en slik mynt i en åker på Krika? Det er nærliggende å tenke at mynten var betaling for tjeneste på et handelsskip fra Tønsberg til England, for vi vet at det var godt etablert handel mellom Tønsberg og England på den tiden. Og siden den norske kongen eide flere gårder på Veierland på denne tiden, er det rimelig å anta at kongens menn hyret folk fra øya som mannskap på handelsskipene sine.

 

Veierland Velforening